Ayurveda – o terapie consemnată în scrierile vedice

Ayurveda – o terapie consemnată în scrierile vedice

Tot mai multă lume occidentală recurge la Ayurveda (pronunțat aierveida), un sistem antic de tratamente holistic. Medicina ayurvedică se concentrează pe toate zonele de sănătate, inclusiv dieta, stilul de viaţă, exerciţii fizice, detoxifiere, somn şi mintea.

 5000 de ani
sri-lanka-villas-h107O știință soră cu Yoga, Ayurveda a apărut  în textele vedice ale Indiei, numite: “cărțile înțelepciunii”, cărţi de înţelepciune, cele mai vechi din lume. Practicile ayurvedice sunt la fel de actuale astăzi ca acum 5000 de ani. Principiile Ayurvedice, clădite în timp, sunt înrădăcinate în ciclurile Mamei Natură.

Conform Ayurveda, sănătatea nu este o stare definită prin teste de laborator sau controale anuale. Sănătatea este un proces continuu și participativ, care cuprinde toate aspectele vieții: fizice, mentale, emoționale, comportamentale, spirituale, familiale, sociale și universale. Realizarea echilibrului pe toate nivelele ființei este adevărata măsură a sănătății vibrante. Cum fiecare pacient e diferit faţă de altul, acceaşi boală are consecinţe diferite, în funcţie de individ, aşa şi un tratamentul standardizat nu există în medicina Ayurvedică.

Principiul de bază al medicinei ayurvedice este simplu: recunoaşteţi puterea de auto-vindecare şi vei deveni propriul tău cel mai mare doctor!

V-ați întrebat vreodată ce-i face pe oameni aşa de diferiţi? De ce unii sunt hiperactivi și rapizi, în timp ce alții transpiră chiar și în nemișcare? De ce există indivizi care pot mânca uşor o masă cu cinci feluri de mâncare, în timp ce altele pot termina abia o salată? De ce sunt unii mereu nefericiţi, în timp ce alţii pot duce în spate întreaga greutate a lumii? Genetica modernă oferă unele explicaţii despre ereditatea unor boli, dar nu ne oferă date consistente despre caracteristicile și particularitățile care fac oamenii diferiţi faţă de alţii. Ayurveda răspunde la toate aceste întrebări cu cele trei dosha (energia din corp), care guvernează procesele fizice şi mentale: Vata, Pitta şi Kapha.

dosha
VATA – cuprinsul din spaţiu şi aer, energia care se spune adesea că seamănă cu vântul. Este responsabilă de mobilitate, mișcare, circulație, respirație și alte funcții esențiale ale corpului. Tipologii umane VATA: creativii  și oamenii de acţiune, atunci când nivelul energetic e în echilibru, dar fricoşi şi panicarzi când acesta e în dezechilibru. Din punct de vedere fizic, aceşti oameni sunt extrem de slabi, cu oase mici și pun pe ei cu greu kilograme în plus. Astfel de indivizi sunt reci, cu probleme digestive şi piele uscată şi sensibilă.

 

PITTA – forţa energetică de foc și de apă. Reglementează activitatea metabolică, inclusiv digestia, absorbția de nutrienți, temperatura corpului și consumul de energie. Tipologii: oameni inteligenţi, muncitori, greu de condus, buni conducători, atunci când Pitta e în echilibru, dar extrem de supăraţi și agresivi atunci când nu este. Au o constituţie medie şi sunt atletici, versatili în punerea de masă musculară.

KAPHA – elemente de pământ și apă. Controlează creşterea organismului, fiind considerată o dosha hrănitoare. Acesta hidratează celulele și organele, ajutând la menţinerea unui sistem imunitar puternic. Tipologii: indivizi cu capul pe pământ, altruişti, iubitori și iertători când Kapha e în echilibru – se poate spune o fire mămoasă. Aceleaşi persoane pot deveni leneșe, nesigure, invidioase și triste, atunci când  forţa energetică de tip Kapha nu e în echilibru.

Cele trei forţe energetice nu lasă pe unii să devină prea dominanţi, iar pe alţii, ignoranţi – stresaţi. Printr-o dietă sănătoasă şi schimbarea stilului de viaţă, echilibrul se reface.
sri

Două dintre cele mai importante aspecte ale reechilibrării în Ayurveda sunt reprezentate de întoarcerea la ritmurile naturale ale corpului, precum şi adoptarea stilul de viață în armonie cu natura și cu ritmul vieţii. Aceastea includ: alinierea ritmurilor de activitate, alegerile alimentare, orele de somn, chiar si ciclurile menstruale. Ayurveda poate ajuta la destresarea cu uşurinţă a organismului, restabilirea unui ritm circadian sănătos, stimulând hormonii apetitului.

În scopul de a ajuta la restabilirea echilibrului dosha, în terapia Ayurveda se prescrie un anumit regim alimentar, plante aromatice și practici odihnitoare de vindecare. Un specialist ayurvedic va face anamneza pacientului, va verifica semnele vitale, cum ar fi pulsul și reflexele, va examina pielea, uitându-se în interiorul gurii la gingii, limbă. Va întreba despre somn si relaţiile sociale. Toți acești factori ajută medicul să determine mai întâi dosha, apoi cum anumite aspecte ale acesteia ar putea fi în afara echilibrului – de exemplu, în caz de surmenaj, perioade lungi de lipsă de somn, neconsumarea elementelor nutritive necesare.

Ce boli tratează?
–        Probleme menstruale

–        Infertilitate
–        Tensiune sanguină
–        diabet
–        hipertensiune
–        anxietate şi depresie
–        astm
–        demenţă
–        herpes
–        cancer
–        Alzeimer
–        Parkinson

Unul dintre avantajele principale ale Ayurveda și ceea ce vine în plus faţă de medicina occidentală este că ia în considerare biodiversitatea individului, întreaga conexiune corp-minte-spirit a unui pacient. Mai degrabă decât tratarea simptomelor cu medicamente și ignorând problemele care stau la baza acestora, medicina ayurvedică îşi propune să investigheze originea bolii și a modului de relaţionare a gândurilor, credințelor și stilului de viață ale unei persoane – cu alte cuvinte, “energia vitală.”

Ce au remarcat cercetătorii care studiază tehnicile tradiţionale de vindecare, cum ar fi Ayurveda, este puterea minții și conexiunea acesteia cu corpul. Din moment ce diferite studii au recunoscut că există rezultate certe în schimbarea sănătăţii cuiva, chiar şi după expunerea la placebo, noile practici medicale au început să se concentreze mai mult asupra interacțiunii minţii cu corpul, ca o pârghie esenţială de întărire a organismelor bolnave.

Poţi să-şi faci un test. Apasă aici!

Ayurveda este o terapie excelentă anti-stres, în conformitate cu punctele de vedere ale cercetătorilor occidentali. Ştim că stresul cronic poate ruina calitatea vieții și că nivelurile de stres mai mici sunt corelate cu o sănătate mai bună, longevitate, managementul greutăţii și fericirea în general.
O dieta sănătoasă, plante naturale, un somn mai bun și restabilirea echilibrului hormonal prin tehnici orientale, toate joacă un rol important în vindecarea prin medicina ayurvedică.

În timpul tratamentului Ayurveda se folosesc amestecuri simple de tumeric cu piper negru. Curcumina din interiorul tumericului îşi potenţează efectul în combinaţie cu piper.

Tehnicile de relaxare, de meditaţie ajută la detoxifierea organismului.

Prin tehnicile ayurvedice, mulţi vest-europeni au rezolvat problemele de infertilitate, atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Se folosesc băi de plante, irigări vaginale sau de colon, împachetări cu ierburi ale organismului, în şedinte de trei săptămâni, însoţite de o dietă bazată doar pe vegetale şi multă odihnă.

Cele mai eficiente terapii se efectuează, conform specialiştilor, în Sri-Lanka. Costul unui tratament nu depăşeşte 700 de Euro, doar biletul de zbor este mai scump.

 

câteva destinaţii:
Barberyn Reef

Vedamadura