Alimentaţia corectă a bebeluşilor

Alimentaţia corectă a bebeluşilor

În Ardeal e cunoscută zicala „ce gras şi ce frumos!”. Realitatea este că nici hrănirea în exces, nici subalimentarea nu aduc nici un beneficiu unul bebeluş. Părinţii, mai ales cei aflaţi la primul lor copil, ar trebui să ştie că în cazul supraalimentării micuţului, apar unele semne de alarmă. Trebuie amintite mai ales stările de vomă de după alimentaţie şi scaunul aproape lichid. Mamele însăşi pot avea o serie de probleme când alăptează bebeluşul. Numărul de mese ar trebui să fie în număr de cinci pe zi. Pentru a se alimenta corect, copilul ar fi bine să consume alimente precum cereale, fructe, carne la cuptor, dar mai ales supe.

Alimentaţia bebeluşului între 6-9 luni: laptele matern, ideal pentru orice copilaş, piure de fructe (mere, pere, piersici, caise, banane, mandarine, portocale, pepene galben), piure de legume, (morcov, dovlecel, ţelină, pătrunjel, păstârnac, fasole verde proaspătă, cartof, roşie, praz, ardei).  Mai putem adăuga brocoli, gălbenuş de ou, smântânâ, păstrăv, griş în lapte.

Alăptarea nu creşte inteligenţa copilului

Alimentaţia bebeluşului între 1-3 ani: în principiu copilaşii între 1 şi 3 ani au nevoie de 100 kcal /kg corp/zi.
Proteinele: carnea de pui, curcan, peşte, vită sau chiar carnea de iepure, în cantităţi de 50-60 de grame zilnic. Pot fi la masa de prânz sau la cină. Ouăle, nu mai des de 2-3 ori pe săptămână. Laptele. ideal laptele de sân.
Glucidele: important rol energetic şi structural. Pâinea trebuie inclusă în dieta celor mici, în special cea din făină integrală. Cerealele sub formă de fulgi, fructe, legume.
Lipidele: grăsimi saturate – carne, lapte, smântână, unt. Un mare NU margarinii; grăsimile mononestaurate – uleiul de măsline; grăsimile polinesaturate – peşte (somon, sardine, macrou, somn), ulei de floarea soarelui.

Alergiile la copii

Alimente total interzise unui bebeluş: mezeluri, conserve de peşte sau carne, carnea de porc, oaie, vânat, margarină, cicolată.
Important este şi respectarea orarului de servire a mesei.