Alexandru Rafila: 100.000 de cazuri de coronavirus, în România

Alexandru Rafila: 100.000 de cazuri de coronavirus, în România

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, susţine că,, vârful epidemiei ar urma să fie atins undeva la sfârșitul lunii aprilie sau în prima parte a lunii mai, când se preconizează un număr record de îmbolnăviri. Practic, după Sărbătorile Pascale trebuie să ne așteptăm la cel puțin 100.000 de cazuri, în contextul în care tot mai mulți cetățeni români se vor întoarce din țări precum Italia, Spania, Franța sau Germania, puternic afectate de pandemie.

Citeşte şi: Scenariu Streinu-Cercel: “stop joc” timp de zece săptămâni

De altfel, specialistul susține că este doar o chestiune de timp până când vom ajunge în această situație, motiv pentru care trebuie să ne pregătim cum se cuvine, pentru a limita proporțiile dezastrului.

Epidemiologul se bazează pe ce s-a întâmplat în Italia, unde zilnic apar 4.500-5.000 de noi îmbolnăviri.

Citeşte şi: Dobânzile la ratele românilor vor scădea cu 0,5%

În urmă cu două săptămâni, autorităţile italiene au anunţat că închid o serie de comunităţi din nordul peninsulei. În acest moment, oamenii au intrat în derută. De spaimă au luat cu asalt trenurile, un mijloc de transport ideal pentru transmiterea virusului. Italienii îşi reunesc des familiile. Aici a fost factorul declanşator. De aceea face apel: #staţincasă!

Izolaţi bătrânii!

Epidemilogul face un apel către români să nu facă greşelile italienilor. Însuşi preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut celor din diaspora să nu vină în ţară de Sărbătorile Pascale. “În Italia , 56% dintre pacienți, cei care au vârsta de peste 70 de ani , la care există mortalitatea cea mai ridicată. Dintre persoanele decedate, 80% fac parte din grupul persoanelor de peste 70 de ani, ceea ce arată că, și noi și cum au făcut și alte țări, ar trebui, imediat, luate măsuri pentru izolarea persoanelor vârstnice,” a spus Rafila.

Citeşte şi: În urma dezvăluirilor din presă, ING Bank suspendă majorarea dobânzilor la credite