ALERTĂ FDA: Plaquenilul poate provoca GRAVE aritmii cardiace. Nu diminuează viremia

ALERTĂ FDA: Plaquenilul poate provoca GRAVE aritmii cardiace. Nu diminuează viremia

Preşedintele SUA Donald Trump şi-a făcut un titlu de glorie din promovarea Plaquenil-ului ca medicament pentru tratarea COVID-19.După nici o lună de la celebra sa declaraţie care a făcut milioane de cetăţeni ai planetei să fugă la farmacii după acest medicament, cercetările specialiştilor americani şi chinezi demonstrează că produsul nu diminuează viremia, ci din contră produce mari probleme inimilor pacienţilor.

În 24 aprilie, Administrația SUA pentru Alimente și Droguri (FDA), un fel de Agenţie Naţională a Medicamentului, la noi, a emis o alertă medicilor să fie atenţia la utilizarea hidroxiclorochinei sau cloroquinei pentru tratarea COVID-19.

Pe piaţă, această substanţă se găseşte sub marca Plaquenil, produsă de o divizie a companiei franceze Roche.

Dacă o serie de studii preliminare au sugerat că hidroxiclorochina poate ajuta unii pacienți cu simptome severe de COVID-19 să se îmbunătățească, FDA a autorizat de urgenţă folosirea medicamentuluii la pacienții internați ale căror simptome nu se îmbunătățesc, dar acum acelaşi organism federal, FDA a emis o ALARMĂ de prudenţă în folosirea de către medici a hidroxiclorochinei.

Aceasta poate avea efecte negative asupra inimii, provocând aritmii cardiace care pot pune viața în pericol.

Pentru cei cu probleme cardiace existente, pericolele ar putea fi și mai mari, mai ales dacă medicamentul este combinat cu azitromicină, așa cum au făcut unii cercetători care tratează pacienții cu COVID-19.

American Heart Association, Colegiul American de Cardiologie și Heart Rhythm Society recomandă de asemenea precauție în utilizarea hidroxiclorochinelor şi stoparea administrării lor la pacienții care prezintă primele semne cu probleme cardiace.

Alerta de siguranță a FDA avertizează consumatorii, în general, „să nu cumpere aceste medicamente din farmaciile online fără rețetă de la medicul de familie.”

Avertizarea mai subliniază că hidroxiclorochina și clorochina “ar trebui să fie utilizate pentru COVID-19, numai în cazul în care pacienții pot fi monitorizați în mod corespunzător în spital, așa cum este cerut de EUA sau sunt înscriși într-un studiu clinic cu screening și monitorizare adecvată,” informează prestigioasa revistă TIME.

FDA spune că niciun medicament nu a fost dovedit sigur și eficient în tratarea COVID-19. De fapt, un studiu publicat pe 23 aprilie, care a implicat 368 de pacienți COVID-19, aflaţi în spitalele din SUA, a constatat că luând hidroxicloroquină singură sau în combinație cu azitromicină nu a redus nevoia de ventilaţie, în comparație cu cei care nu iau medicamentele.

Mai mult, autoritatea federală avertizează persoanele care au luat hidroxicloroquină, prin decizii proprii, au un risc mai mare de a muri în timpul studiului decât cei care nu au luat medicamentul. Cercetătorii din China au ajuns la concluzii similare. Uun studiu efectuat pe 150 de pacienți COVID-19 aleşi aleatoriu, cărora timp de o lună li s-a administrat hidroxiclorochină, au prezentat aceleaşi rezultate.

Ambele grupuri au avut simptome similare și au prezentat niveluri similare ale viremiei, sugerând că medicamentul nu a eliminat virusul COVID-19 într-un mod semnificativ.

Citeşte şi: Cum obţine guvernul VIKTOR ORBAN credite preferenţiale de la chinezi