Alergiile la copii

Alergiile la copii

Un copil care strănută sau tuşeşte mult, cu frecvente urticarii sau erupţii cutanate, ce acuză dureri repetate de stomac şi are crampe sau greață după consumul anumitor alimente poate suferii de alergii. Alergiile sunt mai frecvente la copii din familii cu o istorie de astfel de reacții.

Identificarea precoce a alergiilor din copilărie va îmbunătăți calitatea vieţii copilului tău şi va reduce numărul de zile pierdute de şcoală, va diminua stresul familiei.

În foto: Tudor Cireap (Bubu)

Simptomele alergice la copii

punct rosu  erupții cutanate sau urticarie (dermatită atopică sau eczemă)

punct rosu  dificultăți de respirație (astm)

  punct rosustrănut, tuse, curgea nasului sau mâncarimi ale ochilor


punct rosu  stomac deranjat

Cauze

Alergia la copii se declanşează în prezenţa polenului, în urma unor înţepături de insecte, a prezenţei părului de animale sau blanei, a acarienilor, mucegaiului de interior etc.

Fumul de ţigară este iritant pentru copii.
Arahidele, ouăle, lapte și produsele lactate provoacă anumite reacţii de tip alergic.

Dacă bănui copilul de vreo alergie sau te şti cu trecut familial cu această problemă, fă-ţi o o programare la un alergolog. Înainte de a merge la el notează într-un jurnal simptomele şi cauzele bănuite.

Boy Blowing His Nose into a Handkerchief --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Boy Blowing His Nose into a Handkerchief — Image by © Royalty-Free/Corbis


Rinita alergică (febra fânului)

Rinita alergică este cea mai frecventă boală a copilăriei, cauzată de alergii. Copilului îi curge nasul, lăcrimează, are mâncărimi la ochi, strănută des. Chiar dacă boala este cunoscută sub numele de “febra fânului”, rinita alergică nu este declanşată de fân și nu provoacă febră.

Congestia nazală


Alergiile sunt cele mai frecvente cauze ale congestiei nazale cronice (un nas înfundat) la copii. Se observă mai ales noaptea când copilul nu respiră pe gură.  Astfel copilul nu va avea un somn odihnitor. A doua zi va fi obosit. În cazul în care congestia nazală rămâne netratată, respiraţia fiind deficitară, va fi afectată creşterea dinţilor şi a oaselor feţei. Tratamentul precoce al alergiei care cauzează congestia nazală poate preveni aceste probleme.

Infecţii ale urechii

Alergiile duc şi la inflamarea  urechilor și pot cauza acumulări de lichid în interior, astfel survenind infecţiile şi scăderea acuităţii auditive. Un copil cu probleme de auz, indiferent de motiv, va învăţa să vorbească mai greu. Alergiile pot cauza dureri de urechi, mâncărimi şi senzaţia de ureche înfundată. Orice copil cu aceste simptome ar trebui să fie văzut de un alergolog pentru o posibilă testare și tratament.

Alergiile alimentare

Cel puţin 5% dintre copiii familiilor europene dezvoltă de-a lungul timpului o formă diferită de alergie alimentară.

Noul născut poate face alergii şi la alimentele mâncate de mamă. Chiar şi bebeluşii pot fi testaţi pentru alergii. Identificându-se alimentele care provoacă alergiile copilui, acestea trebuie eliminate din dieta mamei.

Toți părinții copilor cu alergii alimentare trebuie să fie conștienți de posibilitatea apariţiei şocului anafilactic – o reacție a organismului care pune viaţa în pericol, prin problemele de respiraţie apărute, care determină o scădere bruscă a tensiunii arteriale și poate trimite un corp în stare de șoc. celor mai mulţi dintre copiii li se administrează adrenalină, de îndată ce apar simptomele.

Alergiile şi şcoala

Părinţii trebuie să informeze profesorii de la şcoală de problemele copilului.

Astmul și educația fizică : Educație fizică și sportul în general ocupă o mare parte a zilei de școală pentru mulți copii. Suferind de astm, copilul nu trebuie îndepărtat de la aceste activităţi.  Medicul poate prescrie un inhalator pentru a controla situaţia.
Alergie la praf: La școală, copiii cu probleme alergice ar trebui să stea departe de tablă, pentru a evita iritarea cu praful de cretă.