Alăptarea nu creşte inteligenţa copilului

Alăptarea nu creşte inteligenţa copilului

Contrar cercetărilor anterioare, un nou studiu publicat în PLOS ONE demonstrează că alăptarea nu îi dă noului născut un plus de inteligenţă, aşa cum s-a crezut până recent.

Cercetătorii nu au descoperit nicio legătură între alăptare şi IQ-ul pruncului. Sigur că alăptarea este benefică. Practica pediatrică a arătat numeroase beneficii pentru sănătatea unui copil, inclusiv reducerea riscului de astm şi de alergii, a obezităţii infantile, a diabetului de tip 2 şi a leucemiei.

 Pentru studiul publicat recent, dr von Stumm şi colegii săi au analizat datele de la 11.582 gemeni identici – şi neidentici – născuți în perioada 1994-1996, care au făcut parte din studiul “Dezvoltarea timpurie a gemenilor”, realizat la Kings College din Londra, în Marea Britanie. Inteligențfiecărei persoane născută geamănă a fost evaluată la vârsta de 2, 3, 4, 7, 9, 10, 12, 14 și 16 de ani. Aceasta a permis echipei de a evalua corect dacă alăptarea afectează inteligența în timp a fiecărui copil.

Cercetatorii au descoperit că nu există nicio asociere între alăptare şi IQ,  indicând faptul că alăptarea nu are impact în dezvoltarea cognitivă a copilului, în timp.