Abdomenul dureros

Abdomenul dureros

Cu durerile abdominale nu e de jucat. Mergi la medic dacă durerea persistă mai mult de o zi. Sau dacă nu te-ai lovit în prealabil. Doctorului trebuie să știi să-i explici când a început durerea, locul unde doare, felul durerii, durata acesteia și dacă ai luat ceva medicamente. Examinarea pacientului prin palpare va permite medicului să descopere zonele sensibile. Durerile de stomac sub formă de crampe abdominale, surde, se remit rapid dacă sunt cauzate de gastroenterite. Durerea abdominală severă ar putea proveni din peretele abdominal, dar mai des de la organele interne: stomacul, pancreasul sau apendicele. Durerea abdominală sfâșîitoare reprezintă un simptom important al unei boli grave și ar putea necesita intervenție chirurgicală, după o investigație completă.

om la marginea puterilor                 Om la marginea puterilor                                                                         foto: drtomobrien.ie

Durerile abdominale pot fi semne ale următoarelor afecțiuni:

Pancreatita poate provoca dureri severe în  abdomenul superior și radiază în spate. Pacientul are stare de greață și are pusee de vomă.

Peritonita poate să apară brusc cu dureri abdominale severe, frisoane și febră mare.

Durerile abdominale recurente apar des la copiii, sub formă de colici.  Esteo afecțiune destul decomună și dificil de diagnosticat de către pediatru. Provoacă o mulțime de plânsete copilului.

Apendicita acută ar trebui luată rapid in considerare, dacă apar dureri în partea dreaptă de jos a abdomenului. Când apendicele se inflamează apar febra și vărsăturile. Trebuie mers urgent la medic, în această situație.

cu burta in susInfecții ale tractului urinar pot provoca dureri mai ales în spate. Când simți nevoia de a urina frecvent, ai o senzație de arsură la urinare, presiune și disconfort abdominal, dureri în partea inferioară du-te la medic. Infecția urinară nu trece singură și nici cu leacuri băbești.

Medicul îți va solicita să faci o serie de teste pentru a pune un diagnostic clar și a-ți explica din ce cauză au apărut durerile abdominale. Probabil vei face o ecografie, vreun RMN, radiografie cu bariu sau CT.