10 fructe sau legume pe zi, pentru o viaţă lungă

10 fructe sau legume pe zi, pentru o viaţă lungă

fruit

A mânca o mulțime de fructe și legume – 10 porţii pe zi – este o acţiune care ne-ar putea da o viaţă mai lungă, spun cercetătorii. Un studiu recent al Imperial College din Londra, publicat de BBC, explică de ce un astfel de obicei alimentar ar putea preveni 7,8 milioane de decese premature în fiecare an.

Echipa de cercetători a identificat, de asemenea, fructele și legumele specifice, care  reduc riscul de cancer şi de boli de inimă. Analiza arată chiar și consumate în cantități mici, unele dintre acestea, au un avantaj de sănătate. O porție benefică ar fi de circa 80g de fructe sau legume – echivalentul unei banane mici, o pară sau trei linguri de spanac sau o farfurie de mazăre.

Concluziile au fost realizate prin punerea în comun a datelor a 95 de studii separate, care implică obiceiurile alimentare ale două milioane de oameni.

Riscuri mai mici de cancer au fost legate de alimentația:

  • verde (de exemplu, spanac) 
  • galben ( ardei)
  • legume crucifere ( conopidă).

Riscuri mai mici de boli de inimă si accident vascular cerebral au fost legate de următoarea alimentație:

> mere

> pere

> citrice

> salate

> legume cu frunze verzi (de exemplu, salata verde)

crucifere

 Rezultatele, publicate în Jurnalul Internaţional de Epidemiologie, au evaluat, de asemenea, riscul de a muri înainte de timp.

>200g reduce riscul de boli cardiovasculare cu 13%, în timp ce 800g reduce riscul cu 28%

>200g reduce riscul de cancer cu 4%, în timp ce 800g reduce riscul cu 13% 200g reduce

> riscul unui deces prematur cu 15%, în timp ce 800g reduce riscul cu 31%

salataDr. Dagfinn Aune, unul dintre cercetători, a declarat: “Fructele și legumele s-au dovedit a reduce nivelul de colesterol, a tensiunii arteriale, iar pentru a stimula sănătatea vaselor de sânge şi a sistemului imunitar consumul lor e benefic.”Acest lucru se poate datora rețelei complexe de nutrienți care le dețin. “De exemplu, ele conțin mulți antioxidanți, care pot reduce deteriorarea ADN-ului și să conducă la o reducere a riscului de cancer.” Cu toate acestea, mulți oameni se luptă să mănânce chiar și cinci pe zi (400 de grame), situaţie recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. În Marea Britanie, doar aproximativ unul din trei oameni mănâncă suficiente fructe şi legume. Dr. Aune a declarat pentru BBC: “Există şi mai mari beneficii prin folosirea dozelor sporite.”

Dr. Alison Tedstone, nutriţionist şef al Institutului de Sănătate Publică din Anglia, a declarat: “Obiectivul de cinci ori pe zi este fundamentul unui regim alimentar echilibrat și sănătos, un mod alimentar just pentru a ajuta la prevenirea unui număr de boli. ”

Concluziile raportului sunt clare. Cel puţin cinci porţi de legume sau fructe pe zi previn cancerul sau bolile sistemului cardiovascular.