10 diete de primăvară

10 diete de primăvară

Postul nu e doar o recomandare creştină, ci şi un prilej de detoxifiere a organismului. Legumele şi salatele de sezon curăţă organismul şi reduc cantităţile de grăsimi.

Păpădia. Un diuretic natural, păpădia verde are cele mai multe surse de antioxidanţi şi bioflavonoide, care ajută la protejarea împotriva bolilor, fiind deosebit de săracă în calorii. Poate fi consumată crudă, în salate cu ulei de măsline, sau în supă cu puţin piper. Reduce colesterolul.

 

 

 

 


urziciUrzicile oferă o mulțime de nutrienţi sănătoşi. Au foarte puține calorii, susţin medicii.  „Bogate în potasiu, calciu, vitaminele A, B, C şi fier, urzicile au un rol determinant în suprimarea apetitului, deoarece eliberează neurotransmițătorii: serotonina și acetilcolina. De asemenea, ele posedă proprietăți diuretice, eliberând toxinele, având rol de purificator al sângelui. Ţi-e frică de ele? Se fierb la fel ca spanacul. Plăcinta de spanac e delicioasă, dar foile să fie din făinăără gluten.

mentaApărută la începutul primăverii, menta ajută la detoxifiere şi la reducerea spasmelor intestinale. În mentă regăsim din plin alcool perillyl, un fitonutrient numit monoterpen. S-a demonstrat în studiile pe animale ca acest fitonutrient poate opri creşterea tumorilor pancreatice, mamare și hepatice. Cercetările au arătat că acest aliment de sezon  protejează organismul împotriva formării cancerului de colon, de piele și plămâni. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea West Carolina a constatat că subiecţii care miros zilnic mentă consumă cu 2800 de calorii mai puţin pe săptămână, decât cei care nu au fost supuşi mirosului.  Damful de mentă slăbeşte.

spanacSpanacul reprezintă cel mai bun mijloc natural de curăţare a sistemului digestiv. Fortifică sistemul imunitar.

Calitățile curative ale spanacului  se datorează conținutului bogat de substanțe nutritive, de vitamine pe care le furnizează : A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofilă, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.

Persoanele care sunt predispuse să facă pietre la rinichi sau au deja pietre este indicat să nu mănânce foarte mult spanac. Spanacul gătit este bogat în acid oxalic care duce la producerea pietrelor sau la mărirea celor existente.

ridichi“Cu doar 19 de calorii per cană, ridichiile reprezintă o dietă stelară“, spune Cooper, un profesor american. Bogat în potasiu, vitamina B6 şi vitamina C, prin fibrele incluse ajută la detoxifiere. Pot fi foarte bune în diferite salate.

ceapa verdeRăsărită primăvara devreme, ceapa verde conține crom, care potrivit unor studii, ar putea ajuta la reducerea ţesutului adipos din organism și la îmbunătățirea nivelului de colesterol. De asemenea, ceapa „contine uleiuri si minerale care ajută la descompunerea depozitelor de grăsime și la accelerarea metabolismului“, spune Reilly, un alt cunoscut nutriţionist american„Ceapa verde are activitate termogenică, adică ajută la crearea de căldură în corpul dumneavoastră, care în schimb ajută la arderea caloriilor.“ Nu întâmplător slănina se mănâncă în Maramureş cu ceapă verde. Şi se bea pălincă.

usturoi verdeUsturoiul verde e bun doar primăvara. Întăreşte sistemul imunitar deoarece conţine alicina, un compus sulfuric cu efecte benefice asupra organismului. Alicina protejează mecanismele naturale de apărare a organismului.

Usturoiul verde este cunoscut şi recunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatorii şi antibacteriene, având capacitatea de a proteja organismul împotriva infecţiilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

cartofi noi

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din California a constatat că persoanele care au mâncat între cinci şi şapte portii de cartofi  noi pe săptămână au pierdut cinci kilograme în trei luni. Cartofi noi, în special, sunt chiar mai eficienţi pentru că se recoltează  înainte de convertirea zahărului în amidon.